STRESSZKEZELÉS

A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció.

Mikor valami tényleges veszély fenyeget minket az agyunk bekapcsolja a „vészjelző funkciót” melynek célja, hogy a valós veszély elől el tudjunk menekülni. Ilyenkor aktiválódik a szimpatikus idegrendszer, különböző stresszhormonok árasztják el a testet, amiknek hatására: megemelkedik a pulzusszám és a vérnyomás, nő a vércukorszint, kitágul a pupilla, fokozódik a légzés, megfeszülnek az izmok, fokozódik az izzadás, az emésztőenzimek termelődése csökken, a szaporítószervek működésére sincs ilyenkor szükség, ezek működése is háttérbe szorul. A szervezet egy feszült állapotba kerül.

Ez a működés kapcsol be akkor is, mikor ugyan nincsen valós veszély, de a mindennapjaink stresszkeltő ingerei hatnak ránk. Ezek a magány, boldogtalan kapcsolatok, munkahelyi stressz, anyagi problémák, szorongás, depresszió, stb. A tudatos elménk tudja, hogy ezek csak érzések, de az agyunk nem tud különbséget tenni közöttük és elindítja a szervezetben a stresszválaszok kibocsátását.

Sresszes állapotban nincs gyógyulás

Ha folyamatos stressz ér minket, a szervezetünk állandó készültségben van és nincs lehetősége a pihenésre, feltöltődésre, az egyensúlyi állapot egyre nehezebben vagy egyáltalán nem áll helyre.

Tartós stressz tünetei

Tartós stressz hatására kialakulhatnak emésztési problémák, a szív- és érrendszer károsodása, vérnyomás emelkedés, inzulinrezisztencia, immunrendszeri gyengeség, alvási nehézségek, fáradékonyság, gyakori fejfájás, hideg végtagok, mellékvese kifáradás, libidó csökkenése, fogantatási problémák, krónikus mozgásszervi fájdalmak, stb.

Relaxációs válasz

Dr. Herbert Benson (harvardi kardiológus) kutatásai kimutatták, hogy a relaxációs válasz rendszeres kiváltása megelőzheti és ellensúlyozhatja a stressz káros hatásait a testben. A relaxációs választ kiváltja: nyugodt környezet, mentális segédeszköz (ismételt szó, hang, ima), passzív, ítélkezésmentes hozzáállás, kényelmes testhelyzet, stb. Ilyenkor aktiválódik a paraszimpatikus idegrendszer. A paraszimpatikus idegrendszernek az a feladata, hogy elcsitítsa a tudatot, ellazítsa a testet és fenntartsa a nyugalom érzését. A test önjavító mechanizmusai kizárólag ebben a laza állapotban tudják elvégezni a dolgukat és kisöpörni a testből azt, ami nem oda való.

Stresszkezelés

A paraszimpatikus idegrendszer aktiválásának egyik módja a X. agyideg (nervus vagus) ingerlése. Ez az ideg a test egy jelentős részét beidegzi, és ennek az idegnek az ingerlésével fokozható a test paraszimpatikus tónusa.

A kézen és a lábon is megtalálhatóak olyan pontok, amelyeknek ingerlésével hatással lehetünk a vegetatív egyensúly megteremtésére.

Ezen a kezelésen különböző fogásokat alkalmazok a testen, a kézen és a lábon, vagy ingerlem a fület. Hatására javul a szervek és az agy közötti információáramlás, a test működése átkapcsol a nyugodt állapotba. Ebben az állapotban megtörténhet a regeneráció, csökkennek a stressz hatására kialakult tünetek és a test újra optimálisan tud működni. A kezelés célja a vegetatív egyensúly megteremtése.

Az általam végzett fogások mellett olyan technikákat mutatok, amelyek otthoni rendszeres gyakorlásával elérhető, hogy a szervezet gyorsabban átkapcsoljon a stressz állapotából a nyugodt/relaxált állapotba, valamint akut stresszes állapotban csökkenjenek a testben megjelenő tünetek (nyugtató, feszültségoldó fogások).

A kezelés hatására

• javulhat a szervezet immunitása
• javulhat a mentális/fizikai terhelhetőség
• megteremtődik a belső nyugalom érzése
• javulhat az alvás minősége
• javulhat a gyógyulás minősége
• rendeződhetnek a szív- és érrendszeri problémák
• csökkenhet a vérnyomás
• rendeződhetnek az emésztési problémák
• javulhatnak az autoimmun problémák
• javulhat a fogantatási képesség
• csökkenhetnek a krónikus mozgásszervi fájdalmak

A kezelés időtartama: 45 perc

Az időpont foglalásának feltételeiről a Bejelentkezés gombra kattintva a Kapcsolati űrlap alatt olvashatsz.