Egy neves gasztroenterológus szerint heti 30 féle zöldség és gyümölcs fogyasztásával állíthatjuk helyre a bélflóra egyensúlyát.

Miért van ez?

 

A változatos étkezés sokféle bélbaktériumot eredményez, ami jobb egészséghez vezet. Minél többféle bélbaktériumunk van, annál ellenállóbb a szervezet. Ráadásul a nyersen fogyasztott zöldségek és gyümölcsök prebiotikus hatásúak.
 
Érdekesség: Egy kísérletben megfigyeltek ikerpárokat, ahol az egyik elhízott volt, a másik nem. Mivel a genetikájuk szinte egyezik, ezért kíváncsiak voltak a tudósok, hogy vajon miért lehet különbség közöttük. Ezt a különbözőséget az életmódban és a belekben találták meg. Az ikerpároknak különbözött a bélflórájuk, teljesen eltérő bélbakrétiumaik voltak. Ez azért lehetséges, mert attól függően szaporodnak el a bélbacik, hogy milyen típusú ételeket eszünk. Az elhízott ikernek nem volt változatos a bélflórája, mint ahogy az étrendje is egyoldalú volt. A sovány iker étrendje változatos volt, sokféle bacija lett.

 

A bélbacik összetételéből és mennyiségéből lehet következtetni a táplálkozási szokásainkra és egészségi állapotunkra is.

 
Én csináltam egy próbahetet és 32 féle zöldséget, gyümölcsöt ettem. Bevallom azért oda kellett figyelnem, hogy elég változatos legyen, de arra jó volt ez a hét, hogy megtapasztaljam, hogy mennyire rutinosan vásárolok én is. Viszont kicsi odafigyeléssel ez a szám még jóval megnövelhető.
Te megszámoltad már, hogy hányféle zöldséget és gyümölcsöt eszel? Figyeld meg, mert nagyon sokatmondó az eredmény.

 

Egyél változatosan!

 
És vedd figyelembe, hogy a környezeti tényezők (szennyezőanyagok, antibiotikumok, nehézfémek, immunrendszeri gyengeség) és a stressz is negatív hatással lehet a bélflórádra.

 

Még mindig igaz a mondás: „Az vagy, amit megeszel.”

 
Ha már emésztési problémáid vannak, vagy gyulladt a beled, akkor csakis egy gondosan felépített étrendváltás javasolt, mert egyébként a tünetek erősödhetnek.

 

Ha segítségre van szükséged az emésztésed rendezéséhez, akkor keress elérhetőségeimen.

Szeretettel várlak, ha változtatni szeretnél!

Kóródi Csilla – természetgyógyász, reflexológus, fülakupunktúrás addiktológus

 

Bejelentkezés konzultációra: https://uzenatestem.hu/kapcsolat/

Hallgass bele a velem készült podcastokba: https://podcasters.spotify.com/pod/show/rosts-anita