Hozzávalók:
Tökspagettihez:
• 1 nagy tök
Szószhoz:
• 1 nagyobb vöröshagyma felkockázva
• 2 gerezd fokhagyma felaprítva
• 1 paradicsom apróra vágva
• 500 gramm gomba felszeletelve
• 4 evőkanál paradicsompüré
• 1 evőkanál szárított oregánó
• 1 evőkanál méz
• só
Szóráshoz:
• 1 marék paradió vagy kesudió
• 1 gerezd fokhagyma
• fél teáskanál szárított bazsalikom
• só ízlés szerint
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra. Vágjuk félbe a tököt hosszában és kaparjuk ki a magjait.
Egy tepsibe töltsünk 1-1,5 cm vizet és helyezzük bele a tököt a vágott felével lefelé.
Süssük kb. 30-40 percig. Akkor jó, ha a tetejét benyomjuk és a héja behorpad.
Vegyük ki a sütőből és kicsit hagyjuk kihűlni.
Villával kaparjuk ki a tököt. A villával való kaparás adja meg a tök „szálasságát”, így lesz spagettihoz hasonló.
A szószhoz tegyük a hagymát egy felforrósított lábosba. Öntsük hozzá 2-3 evőkanál vizet és pároljuk meg. Ha nagyon kezd odakapni, öntsünk még hozzá vizet.
Tegyük hozzá a felaprított fokhagymát és a feldarabolt paradicsomot. Pároljuk így is kb. 2 percig, közben kevergessük meg néha.
Adjuk hozzá a gombát, majd a paradicsompürét. Öntsük fel 2 dl vízzel és pároljuk addig, amíg a gomba puha nem lesz. Ez kb. 5-7 perc. Sózzuk ízlés szerint, szórjunk rá szárított oregánót. Főzzük még 2 percig. Vegyük le a tűzről. A legvégén csurgathatunk bele 1 evőkanálnyi mézet. Jól keverjük el benne a mézet, hogy egyenletesen eloszoljon.
Aprítógépben pulzálva daráljuk apróra a paradiót, fokhagymát, bazsalikomot, sót.
A tökre halmozzuk rá a szószt, majd szórjuk meg a paradiós ropogóssal.
Tipp:
Gomba helyett használhatunk cukkinit is.
Egészségedre!