Önismeret és Testtudatosság

Az egészség mindig is fontos volt, de manapság még hangsúlyosabbá válik. A mai terhelt világban már nem legyinthetünk, hogy „Az én szervezetem vasból van, semmi sem árt neki.”, mert sajnos már nem így van. Egyre többen és gyakrabban szembesülünk vele, hogy a testünk reagál, kialakulnak tüneteink, és ezek a tünetek bizony a hétköznapi létezésünkre is hatással vannak.

Kiszolgáltatottá válhatunk

Sajnos nem sokat tanultunk a testünk működéséről, az elfogyasztott táplálékról, az egészségtudatosságról. Ezen ismeretek hiányában nem is tudjuk sokszor, hogy mikor kialakul egy tünetünk, akkor az mitől keletkezett, és mi magunk mit tehetünk, hogy újra egészségesen működjön. Ez kelthet bennünk félelmet, a kiszolgáltatottság érzését. Érezhetjük úgy, hogy tehetetlenek vagyunk, nincs ismeretünk, eszközünk a saját testünk működésének befolyásolására. Sokszor „külső hangok” utasításait követjük vakon, mert azt képzeljük, hogy ők az egészség szakértői, ők biztosan mindent tudnak. Pedig nincs olyan, aki mindent tudna!

Saját testünk ismerete

Saját magunknál jobban senki nem ismerheti a saját testünk működését.

Ehhez viszont figyelni kell rá!

De sajnos nem tanultunk meg figyelni.

Mert eddig nem volt fontos.

De most már fontossá vált!

Az összefüggések jelentősége

Az önismeret fontossága folyik még a csapból is. Rengeteg önismereti program közül választhatunk, rengeteg módszer létezik, hogy megismerjük önmagunk működését, a bennünk zajló folyamatainkra tudatossá váljunk. Ezek szuper dolgok, nagyon jó, hogy ennyi lehetőség létezik manapság!

Viszont a testünk működését is ismerjük?

Tudatossá válunk arra, hogy mikor bizonyos ételeket eszünk, azok milyen hatással vannak ránk?

Egyáltalán tudatosul bennünk, hogy az ételnek is van hatása?

Vagy, ha a szervezetünkben tartósan kórokozók vannak, annak mi lesz a következménye?

Vagy miért fontos tiszta vizet inni?

Vagy egy szennyezett levegő belélegzése is hat ránk és elindíthat számos testi folyamatot?

Vagy mi mindent okoz a tartós stressz?

Vagy miért ne csomagoljuk műanyagba az ételeinket?

Vagy miért fontos a mozgás és a megfelelő folyadékfogyasztás? És most itt nem csak arra gondolok, hogy „Mozogni jó, meg kell a fogyáshoz.” Hanem arra, hogy a nyújtó, forgó mozgások által nyúlik a kötőszövetünk, ami körülveszi a szerveinket. Ennek a kötőszövetnek az állapota meghatározza az adott szerv vérellátását is, és amennyiben a szerv nem jut elegendő vérhez, nem fog megfelelően működni. Ha nincs elegendő folyadék, akkor ugyanez a kötőszövet kiszárad és a probléma megintcsak ugyanaz lesz.

Tudatosak vagyunk vajon arra, hogy minden cselekedetünknek van következménye?

Testtudatosság

Minden ember egyedi. Vannak alapműködések, amik általánosak, pl. mindenkinek dobog a szíve, de mindannyiunk egy egyedi univerzum, mindannyian másképp épülünk fel. Ez az egyediség különböztet meg minket másoktól, ami csodálatos, de azért is nehéz a gyógyítás. Mert mindenki kicsit más, mindenkinek kicsit más lesz jó, más kombinációban, más adagolásban, más intenzitásban, más időzítésben, stb, stb…..

Ezért is vallom, hogy nagyon fontos a páciens közreműködése és együttműködése. Csakis ő, vagyis TE tudod megfigyelni, hogy mi a jó neked. Persze fontos az iránymutatás, mások tapasztalatának meghallgatása, ezért jó segítséget kérni, hogy ne neked kelljen egyedül, mindent az elejéről kezdeni. De végül mégiscsak Te kellesz a gyógyulásodhoz. A TE megfigyelésed, tapasztalásod alakítja majd a gyógyulásod folyamatát.

A testünkre való figyelés képessége tanulható

Mint minden, a testre való figyelés képessége is tanulható. Jó kezdet pl. a székleted figyelése, mert sokmindent elárul rólad. Meglátod, minden nap más lesz a színe, szaga, állaga, stb. Ha figyeled, akkor idővel megérted, hogy ma miért pont olyan amilyen – mert előtte egy bizonyos ételt ettél, nem mozogtál, nőként a ciklusod bizonyos fázisában vagy, vagy pl. sokat stresszeltél. Mindennek van hatása!  Ha megfigyeled tested működését, reakcióit, akkor hamarabb észreveszed majd, ha kibillen az egyensúlyából és rögtön tudsz is majd reagálni rá.

Aztán informálódj, mert a külső információk is segítenek a megértésben. Olvass, konzultálj szakemberrel, mert mások megfigyeléséből, tapasztalataiból is sokat lehet meríteni.

Végül cselekedj, mert ha tünetekkel küzdesz, annak oka van. A mostani életviteled vezetett idáig. Ha változást szeretnél, nem csinálhatod ugyanazt, mint eddig.

Változtatni szükséges!

 

Szeretettel várlak, ha változtatni szeretnél!

Kóródi Csilla – természetgyógyász, reflexológus, fülakupunktúrás addiktológus

 

Ha a testeddel való kapcsolat kialakításában további segítségre van szükséged, akkor keress elérhetőségeimen. Bejelentkezés konzultációra: https://uzenatestem.hu/kapcsolat/

Hallgass bele a velem készült podcastokba: https://podcasters.spotify.com/pod/show/rosts-anita